Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Παρέμβαση στη Π.Φ.Λέσχη (11/03)

Δε θα σου ξανά-αναλύσουμε γιατί η λέσχη θα έπρεπε να είναι κοινωνική, γιατί θα έπρεπε να έχουν όλοι και όλες πρόσβαση σε αυτήν, γιατί δε θα έπρεπε να αποκλείεται κανένας ανεξάρτητα από το αν είναι φοιτητής, ή από το αν πληροί συγκεκριμένα κριτήρια. Δε θα σου ξαναπούμε γιατί δε θα έπρεπε ένας εργολάβος να εκμεταλλεύεται τις βασικές βιοτικές μας ανάγκες προκειμένου να κερδοφορεί, ούτε ότι οποιοσδήποτε και αν διαχειρίζεται τη λέσχη δε θα έπρεπε να αποκλείει κόσμο από αυτήν. Δε θα εξηγήσουμε γιατί το να σε υποβάλλουν σε έλεγχο σκανάροντάς σε σαν προϊόν με αντάλλαγμα ένα πιάτο φαΐ είναι απαράδεκτο. Όλα αυτά τα θεωρούμε αυτονόητα. Το δικαίωμα σε ένα πιάτο φαΐ είναι  α υ τ  ο ν ό η τ ο.
Την άποψή μας αυτή, όμως, δε φαίνεται να συμμερίζονται οι διαχειριστές της λέσχης, οι οποίοι τα τελευταία δύο χρόνια όλο και εντείνουν τις προσπάθειες να αποκλείσουν κόσμο από αυτήν με τη συνεχή όξυνση του ελέγχου. Εθιμοτυπικά, μπορεί κάθε χρόνο στις πρώτες βδομάδες λειτουργείας της να προέτρεπαν την έκδοση κάρτας σίτισης και την επίδειξή της κατά την είσοδο, κάτι όμως που ποτέ δεν εφαρμοζόταν στην πράξη. Εδώ και κάποιο καιρό όμως, που στα πανεπιστήμια άρχισε να επικρατεί και να επιβάλλεται η νοοτροπία ότι όποιος δεν έχει τη φοιτητική ιδιότητα δε χωράει σε αυτό και ενώ η λέσχη περνάει στα χέρια εργολάβου, οι πρακτικές ελέγχου άρχισαν να κλιμακώνονται. Ξεκίνησαν με το «ήπιο» κοζάρισμα του τύπου «μου μοιάζεις με φοιτητή, άντε πέρνα» ή «εσύ σκατόφατσα τράβα να σε ταΐσει η εκκλησία» και συνεχίστηκαν με την υποχρεωτική επίδειξη πάσο στους σεκιουριτάδες της εισόδου. Αποκορύφωμα των πρακτικών ελέγχου αποτελεί το πρόσφατα υποχρεωτικό σκανάρισμα του πάσο με χρήση tablet ή barcode reader.
Ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζεται ο έλεγχος, εφόσον αποσκοπεί στον αποκλεισμό κόσμου που έχει ανάγκη ένα πιάτο φαΐ, εμείς θα στεκόμαστε με κάθε μέσο απέναντί του. Όσο αυτός εντείνεται, τόσο εμείς θα κλιμακώνουμε τις (αντι)δράσεις μας. Είτε συμβαίνει στη φοιτητική λέσχη, είτε στα λεωφορεία, είτε στα νοσοκομεία, εμείς θα στεκόμαστε ενάντια στις δομές που αποσκοπούν στον περιορισμό των ελευθεριών μας και θα σπάμε τον κάθε έλεγχο. Every action has an opposite and equal reaction, είχε πει κάποιος, κάπου, κάποτε.

 |δε δείχνουμε πάσο/κάρτα σίτισης |

 |ελεύθερη και κοινωνική λέσχη για όλες και όλους|

από κοινού
αυτόνομη πρωτοβουλία χημικών μηχανικών
apo-koinou.blogspot.com | apokoinou@hotmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου